Kroonluchter poetsen

Kroonluchter poetsen? Zelf doen of laten doen? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig te geven. Beschik je over zeeën van tijd en ben je een Pietje precies? Ga de uitdaging aan. Zorg er wel voor dat je reserveonderdelen hebt en de juiste reinigingsmiddelen.

Een koperen kroonluchter poetsen

Op het oog lijkt dit een eenvoudige kroonluchter om te poetsen. Niets is minder waar. Een historische koperen lamp poetsen is specialisme. Het hangt af van de staat van het materiaal welke behandeling de kroonluchter krijgt. Onze specialisten hebben historische kennis en kunnen precies de juiste behandeling inschatten.

Een Maria Theresa kroonluchter poetsen

De meeste mensen denken dat een Maria Theresa kroonluchter heel makkelijk is om te reinigen. Afhankelijk van de staat van onderhoud, is een Maria Theresa lamp poetsen erg intensief. Het reinigingsproces is niet te doen zonder reserveonderdelen. Met een glazen schoteltje (bobeche) poetsen ben je er niet bij dit type kroonluchter. Voor een grondige poetsbeurt moet de kroonluchter volledig gedemonteerd moeten worden. De armen van een Maria Theresa kroonluchter zijn opgebouwd uit glaasjes die onderling verbonden zijn met broches. De broches worden volgens een bepaald protocol met draad aaneen gekruld. Dit is zeer arbeidsintensief werk. Na een grondige poetsbeurt is de kroonluchter weer nieuw.

Een zakkroonluchter poetsen

Een zakkroonluchter poetsen is net als alle andere modellen kroonluchters arbeidsintensief. De zakkroonluchter is opgebouwd uit een frame waaraan lange strengen kristal hangen. Voor een grondige poetsbeurt halen we al het kristal uit. Het frame heeft een intensieve behandeling nodig. Hierna worden de kristallen een voor een gereinigd. De onderlinge verbindingsclips gaan we nakijken of vervangen. Voor dit type kroonluchter geldt dat het poetsen handwerk is en dus arbeidsintensief.


Wij hopen duidelijk te hebben uiteengezet hoe een kroonluchter gepoetst moet worden. Met dit artikel proberen wij aan te geven dat het poetsen handwerk en specialistisch werk is. Hieronder een voorbeeld: