Kroonluchter is gevallen

Je hoopt het nooit mee te maken maar wij maken met grote regelmaat mee dat we gebeld worden omdat een kroonluchter is gevallen. In de meeste gevallen kunnen wij de kroonluchter weer richten en repareren. Maar hoe voorkom je nu dat een kroonluchter valt of loskomt van zijn ophangpunt. Hieronder veel voorkomende oorzaken.

  1. Tijdens het schoonmaken valt de kroonluchter ineens naar beneden:
    Dit is meest voorkomende situatie. Tijdens het schoonmaken van de kroonluchter valt de kroonluchter op de tafel of op de grond.
    De oorzaak is dat er aan de bovenkant van de kroonluchter een oogje is geschroefd dat verbonden is met de haak in het plafond. Veel mensen draaien de kroonluchter tijdens het schoonmaken zodat ze vanuit 1 positie de kroonluchter kunnen reinigen. Op een bepaald ogenblik komt het oogje door het draaien los van zijn schroefdraad en valt de kroonluchter. Door het gewicht breekt de stroomkabel op het zwakste punt en kan er ook kortsluiting ontstaan.

    Onze tip: tijdens het schoonmaken om de kroonluchter heen werken en draai hem niet.
  2. De kroonluchter komt zonder contact los van zijn ophangpunt:
    Je zit ‘s avonds op de bank of ligt te slapen en uit het niets een harde klap. De kroonluchter ligt op tafel of op de grond. Ook dit is een veel voorkomende situatie.
    De oorzaak is ofwel moeheid van het materiaal of een teken van houtrot.
    Deze situatie komen we veel tegen in historische panden. De kroonluchter komt zonder directe contact los van zijn ophangpunt. Met als gevolg grote schade aan de tafel die eronder staat of de marmeren of houten vloer.
    Het materiaal waarmee een kroonluchter aan zijn ophangpunt gaat na verloop van tijd oxideren. Op een bepaald ogenblik is het materiaal op en breekt.
    Wat we ook regelmatig zien is een haak die in een houten balk is gedraaid. In geval van houtrot of vocht kan de haak het gewicht niet meer dragen en dan valt de kroonluchter.

    Onze tip: laat de kroonluchter regelmatig controleren. Hangt de kroonluchter direct aan een haak in een houten balk? Laat dit vervangen door een metalen plaat die over de balk valt met hieraan een gelast oog of half oog. Hierdoor ontstaat verdeling van kracht.

Wat moet je niet doen als een kroonluchter net is gevallen?
Je bent geneigd om de kroonluchter van zijn plek te halen en te gaan stofzuigen om de boel weer op te ruimen. Dit raden wij ten sterkste af! De kans dat je belangrijke onderdelen opzuigt is heel groot.
Omdat een gevallen kroonluchter vaak in aanmerking komt voor vergoeding van een verzekeraar is het van belang om te beginnen met foto’s te maken van de situatie: De kroonluchter, schade aan tafel of ondergrond en het ophangpunt.
Hierna raden wij aan om met een zachte bezem alle onderdelen bij elkaar te vegen. Sta er niet raar van te kijken dat onderdelen soms meters ver kunnen liggen. Heb je alle onderdelen bij elkaar? Doe ze dan in een schone emmer of in een wasbak en bewaar ze. Leg daarna de kroonluchter op een veilige plek neer.
Schakel de stroomgroep uit waar de kroonluchter op aangesloten zit. Breng hierna isolerende tape aan aan iedere stroomader en zorg dat de aders elkaar niet raken. Hierna kunt u de stroom weer inschakelen.
Stuur de foto’s die u heeft gemaakt naar ons toe. Op basis hiervan maken wij een duidelijke offerte voor uw verzekeraar. Foto’s stuurt u naar dit E-MAILADRES.