Kroonluchter opknappen

Een kroonluchter opknappen is een geduldig werkje

Kroonluchter opknappen en onderdelen

De juiste onderdelen vinden is best lastig. Met deze tip gaat het stukken sneller en kun je snel beginnen met het opknappen van je kroonluchter. Mis je een onderdeeltje van je kroonluchter? In de meeste gevallen is dit onderdeel nog wel op een ander punt in de kroonluchter aanwezig. Pak een rolmaat en meet het onderdeel op. Zet het onderdeel met je mobiele telefoon op de foto. Ga naar deze webshop en vind je onderdeel. Selecteer het aantal onderdelen en ga naar betalen. Heb je de bestelling voor 15:00 uur ‘s middags gedaan? Dan gaan je onderdelen nog dezelfde dag met de post mee. In de regel heb je de onderdeeltjes de volgende dag op je deurmat liggen. Simpel toch?

Schoonmaakmateriaal

Misschien heb je het weleens gezien ergens. Een kroonluchter die helemaal bruin is geworden of een messing kroonluchter die groene vlekken heeft. Een kroonluchter in deze staat heeft zeker iets weg van oud en historisch. Maar tegelijkertijd is het niet hygiënisch. Een kroonluchter met bruine aanslag of een kroonluchter waarop heel veel stof ligt trekt ongedierte aan. En hangt deze kroonluchter boven je eettafel? Met een zuchtje wind komen er stoffen vanuit de kroonluchter op je etensbord terecht. Dat wil je toch niet?
Misschien heeft de kroonluchter in een ruimte gehangen waar gerookt werd. In dat geval zul een een plakkerige substantie op het kristal en frame aantreffen. Misschien tref je wel kleine vliegjes aan op de kroonluchter. Deze zijn blijven plakken aan de substantie.
Ga je de kroonluchter zelf schoonmaken? Reken dan op dat je een tijd bezig bent. Het schoonmaken is een intensieve klus. Je kunt het reinigen van de kroonluchter ook aan ons uitbesteden. Wij gebruiken specialistische reinigingsmiddelen en zijn volledig ingericht op het opknappen van een kroonluchter. Maar ook voor ons geldt dat het een arbeidsintensieve klus is. De meeste kosten zitten in manuren.

Lampjes

Welk lampje is nu het meest geschikt voor in een kroonluchter? Een vraag die we moeten beantwoorden met meerdere antwoorden. De antwoorden hebben betrekking op smaak, duurzaamheid en energieverbruik. Het meest duurzame is een LED lampje. Ook wanneer je kijkt naar energieverbruik dan is een LED lamp de beste oplossing. Nu komen we op smaak. Het mooiste licht geeft een ouderwetse gloeilamp. Dit licht is nu eenmaal sfeervoller. Sluit de kroonluchter aan op een dimmer. Met een gloeilamp creëert u een prachtige sfeer.

Elektronica

Vroeger hadden kroonluchters geen elektronica. Simpelweg omdat er nog geen stroom bestond. In deze tijd werden kroonluchters voorzien van een armpje waarin men een kaars stak. In de 19e eeuw veranderde dit en werden kroonluchters omgebouwd. Tegenwoordig is iedere kroonluchter voorzien van elektra. Met name de wat oudere kroonluchters geven tegenwoordig elektrische storingen. Wat we vaak zien is dat de bekabeling is verouderd en fittingen die zijn aangetast. De elektrische bekabeling van de kroonluchter komt meestal samen op 1 punt. Vaak in het hart van de lamp. Het kan ook zijn dat hier een storing vandaan komt. Voor het vervangen van de bedrading moet een kroonluchter volledig gedemonteerd worden. Bij een zak-kroonluchter is dit eenvoudiger dan bij een Maria Theresa kroonluchter. Bij dit laatstgenoemde model loopt de bedrading langs de armen naar de fitting. Op de arm zijn glaasjes gemonteerd. Deze zullen allemaal verwijderd moeten worden. De glaasjes op de arm zijn weer verbonden met broches. De broches zitten vast met speciaal draad dat volgens een oud ambacht gekruld wordt. Wanneer er sprake is van een elektrische storing raden wij aan om alle bedrading te vernieuwen en de kroonluchter gelijk te laten reinigen. Tegelijk dienen de fittingen worden vervangen. Dit is een hele arbeidsintensieve klus. De kosten zitten voornamelijk in manuren.

Onderhoud

Hoe kun je nu het beste een kroonluchter onderhouden? Je wilt namelijk niet voor dure verrassingen komen te staan. Ons advies is om de kroonluchter wekelijks met een droge pluisvrije doek af te nemen. Gebruik hierbij katoenen handschoenen zodat je het kristal niet onnodig vet maakt. Desondanks is het mogelijk dat er een elektronische storing ontstaat doordat de bekabeling verouderd is.

Projecten